Vajinismus da vajinanın 1/3 lük dış kısmı periyodik ve düzenli olarak istemsiz bir şekilde kasılarak penisin vajinaya girişi gerçekleşmez veya cinsel birleşme çok ağrılıdır. Tanının netleşebilmesi için teorik olarak bu durumun 6 ay boyunca devam etmiş olması gereklidir.
Bilinçaltına yerleşmiş bir takım korkular, yanlış cinsel bilgilendirilmeler, sekonder kazançlar, çocukken yaşanan taciz ve travmalar gibi sebepler sonucunda vajinal kanalın 1/3 dış kısmındaki pelvik kaslar, vücudun adeta “kendini koruma mekanizması” sonucunda istem dışı olarak (yani kişinin kendi kontrolü dışında) kasılır. Böylece cinsel birleşme yani “penetrasyon” olanaksız hale gelir.
Vajinismus Nedenleri Psikolojik midir?
Tüm vajinismus olgularının % 90’ı psikolojik nedenlidir. Hatta vajinismus bir “kaygı bozukluğu” olarak kabul edilmektedir. Kişinin kendisini koruması amacını güden vücudun bir savuma mekanizmasıdır aslında. Sorun ise kişinin bilinçaltında yatmaktadır.
Psikolojik nedenler arasında çocukluktan kalma korkular, aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama, katı ahlak kuralları ve tabular, suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinçdışına yerleşmesi, cinsellik ve ilk cinsel deneyim konusunda yerleşmiş yanlış bilgi ve ön yargılar, bilinçdışında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması gibi nedenler vardır.
Genç kızlara küçüklüklerinden beri öğretilen “kızlık zarının çok değerli ve mutlaka korunması gereken bir yapı olduğu” düşünceleri ile cinsellik hakkında verilen katı öğretiler bizim toplumumuzdaki kadınlarda vajinismus gelişimindeki en önemli sebeplerdendir.
Bedenini Tanımamak, Anatomiyi Bilmemek
Birçok kadın kendi cinsel organının yapısı ve yeri hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Sık rastlanan endişeler vajinanın nerede olduğunun bilinmemesinden kaynaklanır; “Vajina sonsuzdur!”, ‘Vajinam Yırtılır’, Vajinama Dikiş Atılır, “Benim vajina deliğim yok!”, “Eşim ya yanlış deliğe girmeye çalışırsa!”, “Cinsel birleşmenin nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum!”, “Penis vajinama girerse orada sıkışıp kalır ve hastanede doktorlar levye ile ayırmak zorunda kalabilir!”, “Cinsel ilişkiye girersem çok kanamam olur ve hastaneye zor yetiştirirler!”, “Vajina sterildir ve içine kirli hiçbir şey giremez!”, “Vajinam açık bir yara gibidir!”, vb. hatalı ve yanlış düşünceler kadınlarda vajinismusa yol açabiliyor.
Kızlık Zarını Kaybetme ve Bekaretinin Son Bulacağı, Kirleneceği Düşüncesi
Çocukluğundan itibaren kızlık zarını özenle koruması öğretilmiş bir kadın, evlendiği zaman bile, bilinçdışı olarak, sahip olduğu bu değerli şeyi kaybetmek istemeyebilir. Çünkü kızlık zarının korunması fikrinin yaşattığı ve şartlandırdığı gerginlik içinde olan bu kadınlar için cinsel ilişki; saflığın masumiyetin ve temizliğin kaybedilmesidir ve kirlenmektir. Ergenlik ve daha sonra devam eden süreçte kız çocuklarına anneleri bizim toplumumuzda hep aynı şeyi öğütler: “Evleneceğin güne kadar erkeklere dikkat et, erkeklerden uzak dur, kendini koru.” “Erkekler sana zarar verir.” “Cinsellikle aranda hep mesafe olsun.”, eteğini topla, kısa etek giyme, oranı buranı açma vb. Sonra bunları yapmayanların başına gelen korkunç hikâye ve örnekleri bize anlatarak inandırıcılıklarını daha da arttırır.
Korkunç Bir Ağrı Yaşayacağı Düşüncesi
Vajinismuslu kadınlar için cinsel birleşme her zaman ağrıyı çağrıştırır. Bu ağrı, ilk deneyimde yaşadığı gibi gerçek bir ağrı olabileceği gibi daha önce yaşamadığı hayali bir ağrı algısı da olabilir. Genelde aşırı bir ağrı yaşandığına dair hikayeler dinlenilmiştir. Genç kızlar bu hikayeleri abartılı olarak yeni evlenmiş arkadaşlarından ilk geceye dair olarak merakla ve heyecanla dinlerler. Gerdek gecesi efsaneleri bu düşünceyi oluşturur.
Yanlış Bilgiler Ve İnanışlar
Vajinismuslu kadınlarda penisin vajinaya giremeyecek kadar büyük olduğu inancı, cinsel birleşmenin çok zor olacağı, yırtılma olacağı, çok acı vereceği, büyük oranda kanamaya ve hatta ölüme yol açabileceği düşüncesi oldukça yaygındır. Hatta bir kısım danışan, sadece kendilerinin başka kadınlardan farklı olarak, küçük bir vajinaya sahip olduğuna inanır.
İğrenme Veya Hoşlanmama
Vajinismuslu kadınlar genellikle kendi cinsel organlarına bakamazlar, dokunamazlar. Utanç, iğrenme ve hoşlanmama duygularını taşırlar. Bu duyguları ve yanlış bilgileri de cinselliği kötü bir şey olarak algılayan annelerini modelleyerek öğrenmiş olabilirler.
Dinsel, Kültürel ve Ahlaki Şartlanmalar
Aşırı dindar toplumlarda ve ailelerde cinsellik rahatça konuşulamaz. Hatta cinsellik konuşmak ahlaksızlıktır. Cinsellik kötü ve aşağılık bir şeydir. Bu nedenle çocukluktan itibaren yapılan olumsuz kodlamalar Vajinismus gelişimine neden olur. Cinsel çağrışımlarda bulunan sahnelerin televizyonda çıkması durumunda hemen kanal değiştirilir veya kapatılır. Ayıp, yasak, günah kavramlarının yoğun olduğu ailelerde yetişmiş çocuklarda Vajinismus elbette kolaylıkla gelişir. Bu nedenle kapalı toplumlarda Vajinismus diğer toplumlara göre daha sık görülmektedir.
Zayıf Ve Güçsüz Anne, Baskıcı, Sert Ve Otoriter Baba
Vajinismuslu kadınların genellikle antisosyal ve takıntılı, kişilik yapısındaki baskıcı ve otoriter bir babaya sahip olduğunu, babanın otorite figürü olduğu bir evde büyüdüklerini ve sürekli fiziksel-sözel şiddet gördükleri saptanmıştır. Ayrıca vajinismuslu kadınların çocukluk hatıralarında anneye sevgi göstermeyen, onu cinsel bir obje olarak görüp, sürekli cinsel ilişki için zorlayan, otorite saplantısı olan, baskın olmak için ceza uygulayan, alkolik, psikopat ve şiddet uygulayan bir baba tarifi de dikkat çekmiştir.
Cinsel Şiddet ve Taciz
Vajinismuslu kadınlarda belli oranda cinsel şiddet, tecavüz, ensest deneyimi veya tacize maruz kalma öyküsü saptanmıştır. Ayrıca birçok kadın geçmişlerindeki cinsel şiddetin vajinismusa neden olduğunun da farkındadır.
Diğer Nedenler Nelerdir?
- İstenmeden Evlendirilme, Eşini Sevmeme Eş İle Uyumsuzluk
- Eşcinsel Özdeşleşme
- Performans Kaygısı, Başarısızlık Korkusu
- Gebelik Korkusu
- Obsesif veya Borderline Kişilik Bozuklukları
- Görücü Usulu Evlenmeler
- Ağrılı Bir Jinekolojik Muayene
- Çocuklukta Fazla Makattan Fitil Kullanılması
- Bazı Enfeksiyon ve Anormallikler
- Vajinal Kayganlık Problemleri
Vajinismusa çok nadiren organik patolojiler yol açabilir. Bu yüzden tedavi öncesi mutlaka jinekolojik muayene ile tıbbi bir neden olmadığı netleştirilmelidir.
Hizmetlerimiz
Neler Yapıyoruz
Sağlıklı Yaşam ve Mezoterapi için aradıklarınızı kliniğimizde bir bütün olarak bulabilirsiniz. Dünyadaki yeni trend, genel ve klişe yaklaşımlar yerine herkes için farklı ve bireysel çözümler üretmek üzerine kurgulanmaktadır. Çünkü her insan farklı bir dünya ve farklı biyolojik varlıktır. Holistik ve Fonksiyonel bireye özgü yaklaşımlarımızla çok daha etkin sonuçlar alabilirsiniz...
Iletisim
Kolay Iletisim Talep Formu
Ön Görüşme için veya bilgi almak istediğiniz konularda bize her zaman danışabilirsiniz.