SIBO “Small Intestinal Bacterial Overgrowth” kelimelerinin baş harflerinden oluşan, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesidir. SIBO bazı hastalarda hafif belirtilerle seyredebilir. Bazı vakalarda ise kronik ishal, kilo kaybı, beslenme yetersizliği ve malabsorbsiyona (emilim yetersizliği) kadar giden birçok farklı şikayetlerle hastalık kendisini gösterebilmektedir.

Karın ağrısı ve karında huzursuzluk, karında şişkinlik (abdominal distansiyon), ishal, kabızlık, bulantı kusma, kilo kaybı veya kilo alamama, eklem ağrısı, yorgunluk, egzema, depresyon, irritable bağırsak sendromu, huzursuz bacak sendromu SIBO’ da karşılaşılan en sık şikayetlerdendir.

SİBO, bağırsak dengesi bozulduğunda, normal şartlarda bağırsakta bulunan bakterilerle birlikte, özellikle fırsatçı ve zararlı bakterilerin de ince bağırsakta kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Hastalığın toplumda görülme sıklığı belirsiz olup; genellikle çok miktarda şeker, işlenmiş gıda ve fazla alkol tüketen kişilerde ve bazı özel durumlarda daha çok görülmektedir. Bu tarz yiyecekler, bağırsaktaki bakterileri besleyerek gaz ve şişkinliğe sebep olduğundan beslenmeden çıkarılmalıdır. Aşırı çoğalan bakteriler safra asitlerinin yapımını engeller, böylelikle yağ emilimi de bozulur ve ishal görülür. Aşırı çoğalan bakteriler B vitamini gibi bazı vitamin ve mineralleri tüketerek vücutta vitamin ve mineral eksikliğine yol açar. Bunun sonucunda kilo kaybı, kansızlık hatta kemik erimesi ortaya çıkmaktadır. SİBO, karında şişkinlik, gaz ve ishal/kabızlık ile seyreden ‘Huzursuz bağırsak sendromu’ ile örtüşür, sık birliktelik gösterir ve oluşumunda da rol oynayabilmektedir. Özellikle bağırsakta sayıları artan istenmeyen fırsatçı ve zararlı bu bakteriler, ortama toksin salarak bağırsak duvarına zarar verebilir. Bu durumun devam etmesi halinde ‘Geçirgen Bağırsak Sendromu’ denilen daha ciddi hastalık tablolarına neden olabilmektedir.

Özellikle gastrit, reflü, mide ülseri tedavisinde sıklıkla uzun süreli olarak kullanılan mide asidi baskılayan ilaç kullanımı da SİBO oluşumuna neden olabilir. SİBO, İltihabi bağırsak hastalıkları (Crohn) gibi nedenlerle bağırsak cerrahisi geçirenlerde de izlenebilir.  Ayrıca Parkinson, Multiple Skleroz (MS) gibi nörolojik hastalıklarda, diyabetlilerde; bağırsak boşaltımının azalması durumlarında, ya da çölyak hastalığı, doğum kontrol hapları kullanımı gibi değişik nedenlere bağlı olarak SİBO görülebilir.

Daha detaylı bilgi almak ve uzman doktorlarımızla görüşmek için 0 541 835 05 00 numaralı telefonu arayabilir veya aynı numaradan  whatsapp dan yazarak soru  sorabilirsiniz.

Hizmetlerimiz

Neler Yapıyoruz

Sağlıklı Yaşam ve Mezoterapi için aradıklarınızı kliniğimizde bir bütün olarak bulabilirsiniz. Dünyadaki yeni trend, genel ve klişe yaklaşımlar yerine herkes için farklı ve bireysel çözümler üretmek üzerine kurgulanmaktadır. Çünkü her insan farklı bir dünya ve farklı biyolojik varlıktır. Holistik ve Fonksiyonel bireye özgü yaklaşımlarımızla çok daha etkin sonuçlar alabilirsiniz...

Iletisim

Kolay Iletisim Talep Formu

Ön Görüşme için veya bilgi almak istediğiniz konularda bize her zaman danışabilirsiniz.

WhatsApp BİLGİ AL
Şimdi Ara