Probiyotik kelimesi Yunanca kökenli olup “yaşam için” anlamına gelmektedir. Probiyotikler, yerleştikleri bağırsak florasını düzenleyip immün sistemini uyararak sağlığı olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizma destekleridir. Probiyotik mikroorganizmalar sağlığa olan olumlu etkilerini, bağırsak duvarına tutunarak ve buradaki boşlukta bulunan besin maddelerinin tüketimi için hasta edici mikroorganizmalar ile yarışarak sağlarlar. Bunlarla beraber antimikrobiyal maddeler de üretirler. Probiyotik mikroorganizmalar sağlıklı kişilerin bağırsaklarında belirli miktarlarda bulunmaktadır ancak antibiyotik kullanımı, fazla alkol kullanımı, stres, dengesiz ve kötü beslenme, bağırsak ameliyatları,katkı madddeli gıdalar, ağrı kesiciler gibi etkenler sonucunda bu bakterilerin sayısında azalma meydana gelmektedir. Bir gıdanın probiyotik grubuna dahil edilebilmesi için uygun canlı mikroorganizmaları içermesi ve sindirim enzimlerinden etkilenmeden kalın bağırsağa kadar canlı ulaşabilmesi gerekmektedir.

Probiyotikler, sağlıklı bir sindirim sisteminin oluşmasına katkı sağlarlar ve bağırsak immün sistemini güçlendirirler. Bazı besin öğelerinin biyoyararlılığının artırılmasını ve vücutta sentezlenmesini sağlarlar. Laktoz intöleransı (laktoza duyarlılığı) semptomlarının ve bulgularının hafifletilmesinde etkilidirler. Serum (kan dolaşımı) kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardım ederler. Çeşitli organ kanserlerinin önlenmesinde etkilidirler. Ürogenital enfeksiyonların oluşmasını engellerler. Crohn hastalığı ve spastik kolon (irritable bowel sendromu) semptomlarının hafifletilmesine yardım ederler. Bağırsak florasını düzenleyerek kabızlığın önüne geçerler. Alerjik bulgu ve semptomların önlenmesinde yararlıdırlar. Probiyotik zengini besinler; doğal ev yapımı  yoğurt, kefir, ayran, boza, tarhana, şalgam suyu,  turşulardır.

Prebiyotikler ise vücudumuzda yararlı olan mikroorganizmaların çoğalmasını, aktivitelerinin artırılmasını sağlayan ve sindirilmeyen besin bileşikleridir. Vücudumuzdaki yararlı mikroorganizmalar beslenebilmek için prebiyotiklere ihtiyaç duyarlar. Enginar,  soğan, sarımsak, yer elması muz, kuşkonmaz, pırasa , hindiba, yulaf, keten tohumu,elma,kako  en iyi prebiyotik kaynaklar arasındadırlar.

Bağırsakta bulunan zararlı organizmaların azalması için prebiyotik ve probiyotik beraber savaş vermektedir. Sağlıklı bağırsaklara sahip olmaya yardımcı olarak kilo vermeye, ideal kiloda kalmaya destek olurlar. Vücut direncini arttırırlar.

Bağırsak florasının bozukluğunun neden olduğu hastalıkların başlıcaları şunlardır: obezite, kabızlık, kronik ishal, irritable bağırsak sendromu (spastik kolon), aşırı gazlanma, gastrit, gluten ve diğer gıda intoleransları, baş ağrısı, hipertansiyon, kronik yorgunluk, fibromiyalji, sık tekrarlayan sebepsiz enfeksiyonlar, osteoporoz, otoimmun hastalıklar (haşimatotiroiditi, ülseratif kolit, çölyak hastalığı, diyabet, BasedowGraves hastalığı, multiple skleroz, romatoidartrit, otoimmun gastrit vb) alerjik hastalıklar (ürtiker-dermatit, alerjik astım, alerjik rhinit), sedef hastalığı (psöriazis), öğrenme bozuklukları, kişilik bozuklukları, otizm, dikkat eksikliği, depresyon gibi. Çok yaygın olarak görülen ancak bağırsaklarla ilişkili olduğu çoğunlukla bilinmeyen veya gözden kaçırılan bu sağlık problemlerinin çözümünde kişinin bağırsak florasının düzeltilmesi ve probiyotikler, prebiyotikler  çok önemlidir.

Daha detaylı bilgi almak ve uzman doktorlarımızla görüşmek için 0 541 835 05 00 numaralı telefonu arayabilir veya aynı numaradan  whatsapp dan yazarak soru  sorabilirsiniz.

Hizmetlerimiz

Neler Yapıyoruz

Sağlıklı Yaşam ve Mezoterapi için aradıklarınızı kliniğimizde bir bütün olarak bulabilirsiniz. Dünyadaki yeni trend, genel ve klişe yaklaşımlar yerine herkes için farklı ve bireysel çözümler üretmek üzerine kurgulanmaktadır. Çünkü her insan farklı bir dünya ve farklı biyolojik varlıktır. Holistik ve Fonksiyonel bireye özgü yaklaşımlarımızla çok daha etkin sonuçlar alabilirsiniz...

Iletisim

Kolay Iletisim Talep Formu

Ön Görüşme için veya bilgi almak istediğiniz konularda bize her zaman danışabilirsiniz.

WhatsApp BİLGİ AL
Şimdi Ara