Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi “glukoz” adı verilen basit şekerlerdir. Glukoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glukozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonu yardımıyla kullanır.

Şeker hastalığı (diyabet), pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalıktır. İnsülin, şekerin hücre içine girmesini ve hücrede glikojen olarak depolanmasını sağlar. Şeker hastası, yediği besinden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve bu durumda kan şekeri düzeyi yükselir (hiperglisemi). Bu durum uzun dönemde birçok doku ve organda hasara yol açar.

Günümüzde dünyada her 12 kişiden 1’i şeker hastalığından etkilenmektedir. Öte yandan şeker hastalığı olan kişilerin neredeyse yarısı henüz tanı almamıştır. Bu da, aslında her 2 şeker hastasından 1’inin hastalığından habersizce yaşamına devam ettiğini gösteriyor. Türkiye’de ise 2014 verilerine göre 7.2 milyonun üzerinde şeker hastası bulunmaktadır. Bu hastaların 2 milyondan fazlasına henüz tanı konmamıştır.

Hem çevresel hem de genetik olarak ortaya çıkan şeker hastalığı Tip 1ve Tip 2 olarak iki çeşidi vardır.  Tip 1’e genetik faktörlerin yanı sıra  kan şekerinin düzenlenmesinde görev alan insülin hormonunu üretimi yapan pankreas organına zarar veren virüsler ve vücut savunma sisteminin güçsüzleşmesi de hastalığa sebep olan faktörlerdir.

Yaygın olarak görülen Tip 2’ye ise aşırı kilo, ilerleyen yaş, stres, hareketsizlik ev gebelik sırasında aniden değişen hormonsal faktörler neden olur. Kanda bulunan şekerli hücrelerin insilün hormonunu dengelemede pasifleşmesi ile ortaya çıkar.

Kandaki insülin yükseldikçe bazı komplikasyonlara da neden olur. Böbrek yetmezliği, görme kaybı, kalp krizi, felç ve bacak ampütasyonu gibi durumlar bu komplikasyonlar arasında yer alır.

Şeker hastalığının tedavisinde günümüzde insülin yanında oral antidiyabetikler (şeker ilaçları) kullanılmaktadır. Ancak şeker hastalığı değil şeker yüksekliği tedavi edilmektedir. Elbette bu tedavi şekli komplikasyonların önlenmesi için çok çok önemlidir. Fakat ilaçlar kadar önemli olan bir başka tedavi şekli ise beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve bağırsak florası düzenlenmesidir.

Şeker hastalığının gelişimi ile flora bozukluğu arasındaki ilişki yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Floranın düzenlenmesi ,kilo verilmesi, ozon terapi, düzenli spor yapılması ile şeker hastalığı tamamen düzelebilir veya tek bir ilaç ile yönetilebilir hale gelebilir. Tüm bu yöntemlerin başarı ile uygulanması sonucunda şayet artık gerekli değilse ve kan glukoz düzeyi kontrol edilebiliyorsa ,ilaçlar doktorların kontrolünde ve izni ile kesilmelidir. Hastaların herhangi bir yöntem kullanmaya başladıktan sonra ilaçlarını kesmesi kesinlikle doğru bir yaklaşım olmaz. Bazen bitkisel bir ilaç kullanmaya başlanıp ilaçlar kesilmektedir ki bu kabul edilebilir bir yöntem olamaz.

Hepsinden önemlisi ise şeker hastalığı gelişmeden insülin direnci ortaya çıkması durumunda alarm zilleri çalınca derhal önlemler alınmalı ve bu durum şeker hastalığına ilerlemeden geri döndürülmelidir. İşte bu aşamada şeker hastalığı kesinlikle geri döndürülebilir ve tedavi edilebilir. Floranın düzenlenmesi ve bağırsakların eski sağlığına kavuşturulması her şeyden önemlidir.

Daha detaylı bilgi almak ve uzman doktorlarımızla görüşmek için 0 541 835 05 00 numaralı telefonu arayabilir veya aynı numaradan  whatsapp dan yazarak soru  sorabilirsiniz.

Hizmetlerimiz

Neler Yapıyoruz

Sağlıklı Yaşam ve Mezoterapi için aradıklarınızı kliniğimizde bir bütün olarak bulabilirsiniz. Dünyadaki yeni trend, genel ve klişe yaklaşımlar yerine herkes için farklı ve bireysel çözümler üretmek üzerine kurgulanmaktadır. Çünkü her insan farklı bir dünya ve farklı biyolojik varlıktır. Holistik ve Fonksiyonel bireye özgü yaklaşımlarımızla çok daha etkin sonuçlar alabilirsiniz...

Iletisim

Kolay Iletisim Talep Formu

Ön Görüşme için veya bilgi almak istediğiniz konularda bize her zaman danışabilirsiniz.

WhatsApp BİLGİ AL
Şimdi Ara