Sanal gerçeklik terapisi, atlatılamayan korku ve kaygılarla kişiyi sanal gerçeklik üzerinden maruz bırakarak tedavi etmeyi amaçlayan tedavidir.
“Bireye özel olarak oluşturulan 3 boyutlu ortamda bireyin; bulunmaktan kaçındığı, korktuğu, utandığı ya da olumsuz duygular hissettiği ortam içerisine girebilmesine olanak sağlayan; sağlıklı, güvenli ve kontrollü bir terapi yöntemidir”
Bireye özel olarak oluşturulan 3 boyutlu ortamda bireyin; bulunmaktan kaçındığı, korktuğu, utandığı ya da olumsuz duygular hissettiği ortam içerisine girebilmesine olanak sağlayan; sağlıklı, güvenli ve kontrollü bir terapi yöntemidir. Sanal gerçeklik terapisi; kaçınılan negatif duruma maruz bırakılacak şekilde dikkatlice dizayn edilmiştir ve bu sayede bireyin esneklik sağlayabilmesine, duygusal anlamda güçlenebilmesine olanak tanımaktadır. Sanal gerçeklik terapisi ile birey; korku, kaygı, ağrı, fobi gibi problemlerinin üstesinden gelebileceği gibi, konuşma pratiği yapabilir, sunum yapabilir, uzak mesafelerde bulunabilir, rahatlama egzersizleri yapabilir, duyguları ile nasıl başa çıkabileceğini öğrenebilir.
Sanal gerçeklik terapisi dışında normal hayatta ancak bazı durumlarda korkulan ve kaygı duyulan nesnenin terapi odasına getirilmesi zor, bazen de imkânsız olmaktadır. Bu gibi durumlarda danışan ile çalışabilmek adına Sanal Gerçeklik Gözlüğü kullanarak kişi ile birlikte sanal gerçeklik terapisi bilişsel davranışçı terapi çerçevesinde uygulanabilmektedir.
Amaç kaçınılan nesne ya da duruma yönelik kişiyi kademeli bir şekilde maruz bırakarak o anda yükselen kaygı ile birlikte nasıl baş etmesi gerektiğinin öğretilmesidir. Kişi terapist ile birlikte günlük hayatta kaçındığı duruma terapi odasında kontrollü bir şekilde maruz kalarak kaygı ve belirtileri yönetmeyi öğrenir.
Yükseklik Korkusu (Akrofobi)
Bireyin gerçek dışı bir şekilde yüksekte bulunmaktan korkması, endişe duyması anlamına gelmektedir. Böyle bir sıkıntısı olan bireyler; yüksek binalardan, köprülerden, cam asansörlerden, yüksek merdivenlerden, balkonlardan kaçınmaya çalışırlar.
Açık Alan Korkusu – Dışarı Çıkma Korkusu (Agorafobi)
Bireyin gerçek dışı bir şekilde bulunduğu yerden kaçamayacağına ya da çıkamayacağına dair yoğun endişe ve korku yaşaması durumudur. Agorafobisi olan bireyler; kalabalık yerlerden, açık alanlardan kaçınabilirler.
İğne Korkusu
Bireyin gerçek dışı ve yoğun bir şekilde iğneden, enjeksiyondan, endişe, korku hissetmesi durumudur.
Karanlık Korkusu
Bireyin karanlık ortamda bulunmaktan korkması, endişe duyması ve kaçınması anlamına gelmektedir. Karanlık korkusu olan bireyler; karanlıkta dışarıya yalnız çıkmaktan ya da yalnız başına uyumaktan kaçınabilmektedir.
Hayvan Korkusu
Bireyin bir hayvan ile karşılaşmasında ya da karşılaşacağı düşüncesinde yoğun endişe ve korku hissetmesi durumudur. Hayvan korkusu olan bireyler; örümcek, hamam böceği, köpek, kedi, güvercin gibi hayvanlardan kaçınma eğiliminde olabilmektedir.
Kapalı Alan Korkusu (Klostrofobi)
Bireyin kapalı alanda bulunmaktan ya da küçük-dar yerlerde bulunmaktan dolayı yoğun bir korku ve kaygı hissetmesi durumudur. Kapalı alan korkusu olan bireyler; asansör, tünel, uçak, Mr cihazı gibi yerlerde bulunmaktan kaçınmaktadırlar. Kendilerini kapana sıkışmış, kurtulamayacak gibi hissedebilmektedirler.
Araba Kullanma Korkusu
Bireyin araç kullanırken ya da araç kullanacağına dair düşüncesi ortaya çıktığında yoğun endişe ve korku durumunun ortaya çıkmasıdır. Araç kullanma korkusu olan bireyler; daha çok toplu taşıma araçlarını tercih etmekle birlikte, kendi başlarına araç kullanmaktan kaçınabilmektedirler.
El Yıkama Obsesyonu
Bireyin yoğun bir şekilde kendini elini yıkamaktan alı koyamaması durumu sanal gerçeklik terapisi ile çalışılan alanlardandır.
Uçak-Uçuş Korkusu
Bireyin uçak, helikopter gibi araçlara binmeye dair yoğun kaygı, korku yaşaması durumudur.
İnsanların Önünde Konuşmaktan Korkmak
Bireyin insanlar önünde konuşmaktan ya da sahnede yer almaktan yoğun bir şekilde kaygı ve korku hissetmesi durumudur. Bu tarz korkusu olan bireyler; sunumlardan, toplantılardan ya da performans sergilemeleri gereken durumlardan kaçınmak eğilimi gösterebilmektedir.
Sanal Gerçeklik Terapisi Kaç Seans Uygulanır?
Kişiye ve yaşadığı zorlanmanın düzeyine göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama 4 seansta başarılı sonuçlar vermektedir.
Destek ve bilgi almak için bu alanda profesyonel olan Zerdali Psikoloji Merkezi Uzmanları ile görüşebilirsiniz.
Hizmetlerimiz
Neler Yapıyoruz
Sağlıklı Yaşam ve Medikal Estetik için aradıklarınızı kliniğimizde bir bütün olarak bulabilirsiniz. Dünyadaki yeni trend, genel ve klişe yaklaşımlar yerine herkes için farklı ve bireysel çözümler üretmek üzerine kurgulanmaktadır. Çünkü her insan farklı bir dünya ve farklı biyolojik varlıktır. Holistik ve Fonksiyonel bireye özgü yaklaşımlarımızla çok daha etkin sonuçlar alabilirsiniz...
Randevu
Kolay Randevu Talep Formu
Ön Görüşme için veya bilgi almak istediğiniz konularda bize her zaman danışabilirsiniz.