Obezite ve Gluten İlişkisi

Beyniniz bir kilo dört yüz gram ağırlığındadır ve yaklaşık yüz altmış bin kilometre kan damarı içerir. Samanyolundaki yıldızlardan daha fazla bağlantı noktasına sahiptir. Vücudunuzdaki en iri organdır ve tam da şu anda size hiç hissettirmeden acı çekiyor olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) fazla kilo ve obeziteyi, sağlığı bozabilecek şekilde anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlamaktadır.

Gluten, buğday tanelerinin ana depolama proteinidir ve temelde gliadin ve glutenin olmak üzere yüzlerce farklı ama birbirine benzer proteinin karışımıdır. Özellikle Türkiye’de temel besin kaynağı olan tahıl grubunun çoğunun içeriğinde gluten bulunmaktadır. Buğday, arpa ve çavdar gluten içeren tahıllar olarak bilinirken; amaranth, kinoa, karabuğday, sorgum gibi psödotahıllar ve pirinç ise doğal olarak içeriğinde gluten bulunmayan tahıllardır. Gluten tüketimi, bugüne kadar birçok farklı hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Bunlardan en yaygın olarak bilineni çölyak hastalığıdır. Çölyak dışında çeşitli deri hastalıkları, bazı nörolojik rahatsızlıklar, depresyon, migren, otizm ve obezite gibi birçok farklı sağlık problemi de gluten tüketimi ile ilişkilendirilmiştir. Bu hastalıkların ortak özellikleri, gluten tüketimi sonucunda bazı semptomların görülebilmesi ve glutensiz diyetin bu semptomları azaltabilmesidir.

Gluten bağırsak florasını bozan ve bağırsak geçirgenliğini artıran, sızdıran bağırsak yaratan önemli bir faktördür. Son yıllarda barsak mikrobiyatasının obezite gelişiminde çok önemli rol oynadığı kanıtlanmıştır. Barsak mikrobiyotası iştah sinyalizasyonu, enerji metabolizması düzenlenmesi, barsak geçirgenliği artması, yağ depolanması, kısa zincirli yağ asiti oluşumu, endotoksinemi gibi farklı mekanizmalarla obezitenin oluşmasına katkıda bulunur. Obezite, gastrointestinal sistemden bakterilerin tetiği çekmesiyle oluşan kronik bir inflamasyondur.Bu inflamasyonu yaratan en önemli etkenlerden bir tanesi glütendir.  Barsak mikrobiyotası obezitede değişmektedir. Bu durum, obezite ve metabolik hastalıkları önleme açısından mutlaka dikkate alınmalıdır. Uygun probiyotik kullanımının barsak florasını dengelediği ve kilo kaybına yardımcı olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiş olup zamanla probiyotiklerin önemi gittikçe daha da artmaktadır. Ancak sadece probiyotik kullanarak bağırsak florasını düzeltmek mümkün olmaz. Öncelikle gıda alımında çok hassas olunmalı ve zararlı gıdalar yemek listesinden çıkarılmalıdır. Gluten , rafine karbonhidrat (şeker vb ) , işlenmiş katkı maddeli gıdalar alınırsa şayet bağırsak florasının düzelmesi mümkün değildir. Bağırsak florası bozuk olan kişilerin kalıcı olarak kilo vermesi maalesef çok mümkün olamamaktadır ve bu kişiler ya mide ameliyatı olmakta veya mide botoksu gibi işlemlerle zayıflama yollarına başvurmaktadırlar. Gluten obeziteye yol açan önemli bir etkendir.

Daha detaylı bilgi almak ve uzman doktorlarımızla görüşmek için 0 541 835 05 00 numaralı telefonu arayabilir veya aynı numaradan  whatsapp dan yazarak soru  sorabilirsiniz.

Hizmetlerimiz

Neler Yapıyoruz

Sağlıklı Yaşam ve Mezoterapi için aradıklarınızı kliniğimizde bir bütün olarak bulabilirsiniz. Dünyadaki yeni trend, genel ve klişe yaklaşımlar yerine herkes için farklı ve bireysel çözümler üretmek üzerine kurgulanmaktadır. Çünkü her insan farklı bir dünya ve farklı biyolojik varlıktır. Holistik ve Fonksiyonel bireye özgü yaklaşımlarımızla çok daha etkin sonuçlar alabilirsiniz...

Iletisim

Kolay Iletisim Talep Formu

Ön Görüşme için veya bilgi almak istediğiniz konularda bize her zaman danışabilirsiniz.

WhatsApp BİLGİ AL
Şimdi Ara